The Face of Romania

Sfaturi pentru fotografiere

1.Tiberiu Arsene: Pozitionati subiectul in lumina potrivita pentru el, iar rezultatele vor fi uimitoare :D

2.Cristian Sutu: Daca vreti sa obtineti un portret bun, ar trebui sa fiti foarte atenti la ochii celui fotografiat. Eu asa cred: oamenii comunica mult mai mult prin ochi decat cu ajutorul cuvintelor. Functia Portret integrata in Huawei P10 te ajuta sa surprinzi detaliile subiectului fotografiat, oferind mai multa expresivitate fotografiei.

3.Calin Stan: Sfaturi pentru fotografia de portret? Pe cat de simpla pare realizarea unui portret reusit, pe atat e de dificila. Tineti cont in primul rand de pozitia subiectului in cadru si de locul in care acesta se uita, lasand tot timpul un pic de spatiu in directia privirii. Apoi, chiar daca "blurat", fundalul unei fotografii e la fel de important ca si subiectul in sine. Acesta nu trebuie sa iasa in evidenta mai mult decat subiectul, dar trebuie sa "completeze" fotografia intr-un mod cat mai armonios. Un fundal interesant va transforma, de multe ori, o fotografie banala intr-una reusita. Pozitia subiectului este importanta, dar si relationarea si comunicarea dintre fotograf si subiectul sau. Persoana pe care o fotografiati trebuie sa fie cat mai relaxata, cat mai "in largul ei", fara a "sta la poza ca la fotograf". :)

4.Vlad Eftenie: Un portret trebuie sa emane naturalete si sinceritate. Sa emane firesc. Trebuie avut grija in primul rand la lumina - ideal sa fie una difuza, si nu directa. Sa evitam astfel contrastul puternic. Fundalul sa nu fie prea incarcat, dar sa participe, punand in evidenta subiectul. Persoana nu trebuie sa sprijine nici copaci, nici pereti, ideal e sa se poarte natural. Capul poate fi plasat intr-o treime a cadrului. Fara a urmari insa reguli stricte, portretul trebuie sa aibe spatiu de jur-imprejur, sa respire.

5.Raluca Ciornea: Concentrati-va mereu asupra EMOTIEI pe care doriti sa o transmiteti prin intermediul fotografiei. Emotia va fi transmisa de catre cel aflat in fata camerei iar comunicarea sincera si pozitiva intre voi vor fi esentiale in tot acest proces. 

6.Andrei Runcanu: Cred ca cel mai important lucru atunci cand faci un portret e sa ai o comunicare buna cu modelul tau. Bineinteles ca e esential sa stii cat mai multe date tehnice legate de lumina si echipament, dar in final acea energie nevazuta care circula intre fotograf si model si care ii inspira pe amandoi e cea care va face diferenta dintre un portret bun si unul de neuitat.

7.Sorin Onisor: Beneficiind de modul Portret integrat in Huawei P10, putem foarte bine sa evidentiem chipul persoanei, pentru ca se realizeaza acea izolare de fundal, prin efectul de blur din fundalul subiectului. Subiectul trebuie sa aiba o cat mai mare expresivitate, sa nu adopte o postura rigida sau sa fie incordat. Pentru relaxarea subiectului si transpunerea lui in zona sa de confort, puteti purta conversatii direct cu subiectul, puteti descoperi anumite detalii din viata lui, pe care sa le utilizati ulterior, cand surprindeti fotografia. Astfel, subiectul se va relaxa si expresivitatea chipului va fi mai buna. Pentru fotografia de tip portret, unul din elementele importante pentru mine este plasarea mainilor in cadru. Asa cum ochii sunt oglinda sufletului si spun povestea lor, asa si mainile ascund o poveste. Fundalul este si el important. Nu trebuie sa faca nota discordanta cu subiectul, trebuie sa se armonizeze si sa aduca o unitate cu portretul fotografiat.

8.Marius Baragan: Trebuie sa ai curajul sa te apropii destul de mult de persoana fotografiata, uneori depasind spatiul de intimitate. S-a observat acest lucru in urma pozelor de tip selfie, care, in majoritatea cazurilor, sunt portrete reusite. Lumina care cade pe subiect sa fie pe cat posibil in spatele fotografului si sa incerci sa experimentezi diverse unghiuri de fotografiere.

9.Dragos Asaftei: Atunci cand vine vorba de fotografierea portretelor, tin cont de urmatoarele aspecte: surprinderea unei reactii cat mai naturale si punerea subiectului in context sau izolarea completa de fundal. „Reactiile” naturale le surprind fie discutand cu subiectul, fie provocandu-l sa discute cu alti oameni si declansand butonul chiar in momentul in care acestia trec de la o stare la alta. In ceea ce priveste legatura cu contextul in care se face fotografia, ma straduiesc sa obtin cea mai buna imagine folosindu-ma de fundalul pe care il am in momentul respectiv. Iar daca acesta nu imi este de ajutor, fac tot posibilul sa schimb unghiul in asa fel incat sa obtin un fundal neutru si focusul sa fie pe subiect.

10.Emanuel Romedea: Imi plac foarte mult fotografiile « furate », portrete ale unor personaje care nu stiu ca sunt fotografiate, tocmai pentru a surprinde emotii sincere nealterate de prezenta aparatului de fotografiat. Prefer portrete ale oamenilor veseli, care zambesc, care se bucura de moment, de viata. Iar pentru aceste fotografii, am nevoie de un telefon cu o camera foto buna, care se bucura de o focalizare si un stabilizator optic de calitate. Ma bucur ca la smartphone-ul Huawei, am reusit sa gasesc acest lucru.